Van slopende exoten naar geld besparende bloemen

Tijdens veldwerk een goed voorbeeld gezien van wat er kan gebeuren als (woekerende) exoten de ruimte krijgen om te groeien. De rand van het akkerveld stond vol met de Japanse duizendknoop (voorste plant) en de Amerikaanse vogelkers (achterste boom). Best zonde want een slim beplante berm kan voordelen met zich meebrengen voor boeren, terwijl de aanwezigheid een exoot als de Japanse duizendknoop juist heel nadelig kan zijn.

De Japanse duizendknoop, ook wel “de sloper” genoemd, is bezig met zijn opmars in Nederland. Deze exotische plantensoort is in staat om zich door asfalt, funderingen, muren en leidingen heen te vechten op zoek naar een nieuwe plek om te groeien. Hierbij verdringt deze drie meter hoge plant ook nog andere planten in het gebied, doordat de grote bladeren licht, water en voedingsstoffen wegnemen van andere inheemse planten.

Op dit moment is er nog steeds geen effectieve methode gevonden om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Dit komt doordoor deze plant zich met wortelstokken verspreid die enorm moeilijk te verwijderen zijn. Al uit een klein stukje wortel kan een volledige nieuwe plant groeien. Het verwijderen of het voorkomen van de verspreiding van de Japanse duizendknoop kan beheerders en projectontwikkelaars hierdoor op hoge kosten jagen. De beste manier om de Japanse duizendknoop te verwijderen verschilt per locatie en de hoeveelheid planten in het gebied en vraagt vaak advies op maat.

De Japanse duizendknoop is echter niet de enige exoot die zich helemaal thuis voelt in Nederland. Een ander voorbeeld is de Amerikaanse vogelkers, ook wel “bospest” genoemd. Deze struik die oorspronkelijk aangeplant is als ‘vulhout’ in het bos, verdringt nu andere planten uit gebieden. Dit komt omdat het dode materiaal van deze plant stoffen afgeeft dat voorkomt dat andere planten kunnen kiemen. 

In het geval van het gebied op de foto in de aanwezigheid van deze exoten een nadeel voor de boer. In een mum van tijd groeide de duizendknoop tussen de net gezaaide gewassen in. Een bloeiende berm zou daarentegen juist een voordeel opleveren voor de boer. De bloemen in de berm kunnen namelijk natuurlijke vijanden van plagen aantrekken, waardoor boeren minder bestrijdingsmiddelen hoeven te spuiten op hun akkers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het lieveheersbeestje dat maar al te graag de luizen op de gewassen opeet. De rand van een akker is vaak minder productief dan de rest van het veld, dus op deze manier kan er alsnog optimaal gebruik worden gemaakt van dit stukje land.

Oftewel een rand met bloemen kan de boer een hoop geld besparen en het ziet er nog leuk uit ook.

Wilt u advies over exoten in uw gebied of bent u geïnteresseerd in de voordelen van een bloeiende berm? U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met de ecologen van Koenders en Partners

  

IMG_9255.JPG